29826664 Telefon ikon

Vesterskovvej 8 5792 Årslev Adresse ikon

1 / 5
Støvlen

Sko er ikke bare sko

Livet er for kort til ondt i fødderne

2 / 5
Davor

Sko er ikke bare sko

Livet er for kort til ondt i fødderne

3 / 5
Støvlen

Sko er ikke bare sko

Livet er for kort til ondt i fødderne

4 / 5
Vejviser

Sko er ikke bare sko

Livet er for kort til ondt i fødderne

5 / 5
Ursula på kontoret

Sko er ikke bare sko

Livet er for kort til ondt i fødderne


Hvordan går det skomageren fra Årslev efter 14 år!

Af Katja Eva Klitgaard

Mellem gule kornmarker og småbrægende får, ligger skomageren fra Årslev. Vejen dertil er som en scene fra en gammel, dansk Morten Korch film.

Min bil efterlader jeg på kundeparkeringen i de naturskønne omgivelser, og træder ind i butikken med tilhørende værksted og behandlingsrum.

Fra kontoret høres Ursulas stemme og latter. Ursula passer telefonen, hvor hun booker tider, bestiller sko og passer den forretningsmæssige del.

På værkstedet får jeg et glimt af Davor, som er skomagermester. Han reparerer sko, blokker ud, lapper, udskifter, fornyer og forbedrer.

Sebastian er i et af behandlerrummene, hvor han hjælper folk med ondt i fødderne. Sebastian er stedets ejer, ortopædist skomager og i folkemunde også kendt som ’Mirakelmageren fra Årslev’

Trekløveren er virksomhedens struktur, og siden de startede for 14 år siden, er virksomheden vokset støt og stabilt. Kundekredsen er opbygget og også udbygget. Sebastian har startet samarbejde med Ærø kommune, hvor han hjælper kommunens borgere med ortopædiske problemer. Cirka en gang om måneden besøger han Ærø.

DorteUnder mit besøg møder jeg Dorte Dyrsborg, hvis liv er blevet ændret efter mødet med skomageren. Dorte er født med platfod, og de første 10 år af hendes liv sørger forældrene for, at Dorte altid har indlæg i skoene. Som teenager og indtil starten af 20’erne løbetræner Dorte en masse, og hendes behov for støtte i skoene er mindre.

Da Dorte når et par af tyve, starter en lavine af problemer, som skulle følge hende de næste 30 år. Det invaliderer hendes liv, nedsætter livskvaliteten og vanskeliggør jobbet som sygeplejerske.

Dorte får massive smerter i sine fødder, som hun forsøger at afhjælpe på diverse måder. Efter en tvillingegraviditet er vægten gået i vejret, og lægen mener, at det kan være årsagen til smerterne. Dorte taber sig 45 kilo, men hun har stadig smerter, og nu er de næsten værre end før vægttabet. Sundhedsvæsenet har ikke noget bud på, hvad der var galt med fødderne, men Dorte har svært ved at gå, sove og passe sit arbejde pga. smerterne.

En bandagist mener, at Dorte har forfods sammenfald, så Dorte starter med at bruge Masai Barefoot Technology fodtøj med indlæg. Lige lidt hjælper det, så Dorte må med tiden opgive sit arbejde som sygeplejerske på et stort sygehus.

I stedet søger hun ind i hjemmeplejen, hvor hun får stillet en bil med automatgear til rådighed. Manuelt gear kan fødderne ikke håndtere.

Siden er Dorte blevet tilbudt en operation, da sundhedssystemet mistænker, at der kan være tale om et ødelagt fodled. Dorte takker nej. Symptombehandling i stedet for årsagsbehandling virker ikke som den rette behandling til hendes smerter. Dorte er atter sygemeldt, og hun er efterhånden ved at give op. Økonomi, humør og overskud er påvirket af den svære situation. En dag ringer hendes veninde og siger, at hendes bror har besøgt en ortopædisk skomager, som udfører mirakler.

Trods mange mislykkede forsøg på at finde kyndig hjælp, ringer Dorte til butikken. Hun får en akuttid, så indenfor få timer den samme dag kører Dorte igennem det Morten Korch agtige landskab, inden at hun parkerer ved de gule rapsmarker på den ene side og fårene på den anden.

Til Dortes store overraskelse, starter Sebastian med at give hende nogle udstrækningsøvelser, som hun skal lave i 2 uger.

Sebastian forklarer, at når foden har haft fejlstilling og overbelastning kræver en løsning 3 komponenter: opretning, muskelstyrke og opbygning af muskulaturens styrke.

Efter de 2 uger, kommer Dorte tilbage som aftalt, og Sebastian laver på samme dag indlæg til hende, som hun får udleveret efter få timer. Ofte er der på indlæg en ventetid på 14 dage, men det klarer skomageren fra Årslev ofte på samme dag.

Det er en fredag, at Dorte får sine indlæg efter 14 dages udstrækning. Om søndagen går Dorte en tur med sin hund, og for første gang i 30 år er hun smertefri. Dorte har fået livet tilbage.
Hendes historie matcher et af Sebastians slogans på en prik: ’En stor byrde for dig, er nogle gange en mindre opgave for os’.

Ved skomageren i Årslev handler det om at hjælpe hver kunde, der kommer ind ad døren. Som Sebastian smilende siger, så er livet for kort til ondt i fødderne.

 

Sebastian

Kontakt os

Fynske Special Sko
Vesterskovvej 8
5792 Årslev

Telefon: 29 82 66 64
Email: kontakt@jungermann.dk

Åbningstider:

Alle hverdage efter aftale.
Eller Mandag og Onsdag mellem
15:00 og 18:00
Samt Fredag 9:00 til 18:00

@ 2021 - Fynske Special Sko - Alle rettigheder forbeholdes